Followers

PEMBUAT,PENGELUAR,PENGEDAR KEK LAPIS SARAWAK DI SEMENANJUNG MALAYSIA


BENGKEL RAWANG SELANGOR DI BUKA SETIAP HARI 8 PAGI - 8 MALAM
CALL - 017 215 9962 / 017 215 6161

Wednesday, April 30, 2008

SELAMAT HARI PEKERJA

Selamat Hari Buruh buat semua kawan seperjuangan,semua kita bekerja tak kira masa & tempat.semoga bergembira di samping keluarga.hari besok 1hb May.dyg bercuti tapi nak anto kek lapis org plak ehhh.hehehe semoga Allah swt murahkan rezeki kita semua,insyaallah! Amin.

Untuk Safina Mokhtar - Kepong


Takut gak wat utk kali yg kedua,sbb payah nak membuat kek ni,sib baik menjadi,semalam tak senang duduk jer di buatnyer.alhamdulillah!

Untuk Zety Kasim - Sepang


Customer ni dah order 2 minggu lepas,br selasa confirm nak pos kat mana,so dia nak 3 kaler

hhehe.ada kawan dia mengidam,so kenelah tunaikan,harap suka kek dyg ni.insyaallah.terima kaseh daun keladi.

Tuesday, April 29, 2008

Tag Daripada Ummi


Nampaknyer demam tag skrg nih,mana tidak nyer,semua kena tag sana sini,happening sgt eheheh terima kaseh daun keladi Ummi bg tag ni,sampai berjumpa nanti dyg bg kek lapis hehe,wokehhh
umur panjang insyaallah kita akan bertentang mata juga hehehhe!!

Untuk Sarrah Hanny - Kelana Jaya



Kek Lapis Tiga Rasa & Lapis Horlicks untuk Cik Sarrah Hanny dr Kelana Jaya,ari tu jumpa dyg kat PWTC semasa berborak dengan KakMOn,hehe glemer gak dyg ni.hehehe
apa pun trima kaseh daun keladi kerana order kek ni.hehe

Monday, April 28, 2008

Homework dr UK lagiiiii



Samekom semua - tak jawab dosa! keh keh,ini keje saudara kita nita yg duk UK tu,suh dyg wat since last 2 weeks kot kalo xsilap,x wat lg,
maaf zahir & batin (macam ari raya plak!!) kalo terlambat buat keh keh,tp mmg dah amik gambo,tp lupa buh lam blog,sori erkk
apa pun dyg xde resepi tu masalah nyer,ni buku anak dah conteng monteng keh keh,apa pun kene terima gak yer.hehe wokeh dah selesai

Manok Panggang



Ayam Panggang ini sangat popular di Sarawak,kalo bulan puasa mesti ada,resepi nya juga mudah.di perap dengan halia,serai,bwg putih garam & gula apong selama 1/2 hari.
kemudian di panggang seperti biasa.

Pudding Roti


Pada bulan puasa keluarga dyg suka makan puding roti,mak suka membuatnya,cara nya mudah sahaja -
Versi Asli
beberapa kepingan roti
1 cwn santan
2-3 biji cengkih
2 biji telor
2 sudu besar gula
50grams kismis hitam
2 helai daun pandan
kukuslah selama 20minit
Versi Moden
Beberapa kepingan roti
1 tin susu cair
1 sudu tepung kastard
2 sudu besar gula
50grams kismis hitam
Sedikit esen vanilla

Balik Kampung



Tempahan akan di tutup pada 8hb - 12hb May,jika ada sesiapa nak tempah pada waktu ini sila call & sms ke hp yer - 012 215 9962.


Dayang nak balik kampong sekejap nak beli bahan2 kek yg takde kat cni,harap maklum!


Begitu juga kelas kek lapis di tutup buat sementara waktu sebab kene membuat tempahan2 kek.
p/s Doakan dyg selamat pergi & pulang

Saturday, April 26, 2008

Tag Kenyalang & Pua Kumbu




Orang Sarawak tidak lari dari Kedua mercu tanda ini - Burung Kenyalang (Hornbill) & Pua Kumbu atau dlm bahasa Melayu Kain pua.

Burung Kenyalang hanya terdapat di kepulauan Borneo sahaja khususnya di Sarawak.

Pua Kumbu pula di perkenalkan oleh Masyarakat majoriti - Iban di Sarawak.

Pua kumbu mempunyai pelbagai jenis & mutu kain tertentu.

Di SIni dayang nak hadiahkan tag ni pada kawan blog,so diaorg bleh lah bagi dengan kawan2 yg lain plak yer!

1. Mat Gebu - sebab dah bg dyg ari tu,so kene balas lah balik yer,mcm sedekah makanan dlm pinggan bg jiran so kite balas pinggan berisi gak,ehhehe

2. Kak Pah Sherry - sama gak balasan ehhe

3. S. Shamen - sama gak balasan hehe

4. Edazman - xde sebab saja nak kasi

5.Farina - xde sebab saja nak kasi

6. Ctnik - pon xde sebab saja nak kasi

7. LemonGrass

8. Puteri Gunung Berlian

9. Nina Suria

10. Jo-ayee

Sudilah kira nya mengambil Tag dyg ni,so bolehlah bagi kat kengkawan yg lain yer! ehhe

AGI IDUP AGI NGELABAN - SELAGI HIDUP SELAGI ITU KITA BERJUANG

Friday, April 25, 2008

Tenggiri Masak Kicap


Masakan org malas nak cepat janji sedap,ahaks!
Goreng ikan tenggiri hingga masak bersama serbuk kari,garam sedikit.

Serai,halia,bwg besar & putih di hiris nipis
Cili padi 15biji di potong nipis gak
kacang pendek 5-10 btg
kicap masin tongnam yeo's
kicap manis kipas udang

tumis semua bahan hingga naik minyak,buh kicap masin & manis,air sedikit garam secukup rasa.

Lapis Coklat & Masam Manis untuk Glenmarie Hotel



Lapis Coklat & Masam Manis di order oleh Hotel Holiday Inn,mcm bulan sebelum ni.pagi tadi jam 10 dah hantar.

Sutera Ungu utk Kak Ina/Roslina


Semalam subuh buat dah tp kaler lari,sbb stock yg ada dah abis,kat kedai pun abis,adoi dah 3kali dyg membuatnyer,sikit jer lega,hari pun dah lambat,pagi ni kak ina datang,dyg xdgr plak sbb baru nak kenal dgn hp baru,dgr pon xtau dr mana,rupa nya hp aku yg berbunyi!
SOri lah kak Ina lama tunggu dyg,kesilapan teknikal,hehe
apa pun kak Ina peramah org nyer,eheh mcm dah kenal lama kalo berborak mcm kak Jun,kak Nurdia + kak Mon.hehe
Apa pun terima kaseh krn beli kek dyg ni,Allah swt saja yg dpt membalasnyer.

Thursday, April 24, 2008

DEMAM TAG LAH PLAK!!!


Tag daripada CIK MAT GEBU - dapur tanpa sempadan



Tag daripada KAK PAH SHERRY - Citarasa dr Dapor


Tag daripada S.SHAMEN - Somebodys watching me

Terima kaseh banyak2 yg tak terhingga,semoga usaha kita di redhai,rezeki halal dunia akhirat insyaallah! amin!

Sambal Laksa & Terubok Masin

Ini dia sambal laksa sarawak yg di pack oleh perusahaan melayu di Sarawak,walaupun bertulis cina tetapi tetap menitik beratkan perusahaan melayu,jenama ini sudah berkurun lama di pasaran,ada juga yg dlm 3 bahasa - jawi,melayu & cina

Terubok Local (tempatan) juga perusahaan melayu di Kuching Sarawak.Sesiapa yg nak "booking" kedua2 bahan ini sila bagitau awal yer,Dayang akan balik ke Sarawak membeli bahan ini secara JUMBO untuk di hantar pada peminat makanan sarawak.Harga nya cuma - RM50 sahaja -
Sambal Laksa 500g - RM15 - boleh makan 20-30org
Terubok Saiz XXL - RM25
POSLAJU - RM10
____________________
TOTAL RM50

Wednesday, April 23, 2008

Sate,Kuah Kacang + Nasi Himpit


Dyg beli kat pasar malam - makcik ni buat sedap selalu beli dengan dia,even reti buat tapi leceh ckit lah kan tp kalo perayaan bolehlah buat byk ckit.utk di jamu pada tetamu.
Bagi yg ingin tau resepi nye di bwh ni sediakan

Nasi Himpit - Rebuslah beras adabi khas utk nasi himpit hingga masak

Kuah Kacang - kacang tumbuk,bwg merah putih,lengkuas serai,cili kering kisar,garam gula secukup rasa

Sate - hirisan daging ayam di perap semalaman bersama gula apong (gula dr pokok nipah) di tambahkan bhn blender serai,lengkuas,bwg merah putih.

Saudara kita yg juga membuat sate - Farina

Cheese Ball


Anak2 suka makan ni di cicah dengan mushroom soup,bahan nya cuma tepung yis butter air ovelette di gaul seperti membuat roti biasa jugak.
di gulung bulat tambahkan sedikit keju di dalam sebagai inti,dyg tambahkan lg potongan sosej.
lumur dengan bread crumbs.
goreng seperti biasa

Sambal Mangga

Mangga di cincang panjang,10biji cili padi di tumbuk sampai hancur dgn bilis,bubuh belacan swk sedikit garam gula secukup rasa

Tuesday, April 22, 2008

HP ROSAK!!!

Sejak 2 3 ari ni hp asyik meragam,xnak di tekan button plak,alamat nyer kene bli hp baru,smlm bli yg murah jer sbb yg lama tu kene repair dulu,
Memory card kene reformat.
perhatian mana2 kawan2 yg ber sms dgn dyg tu - yg nak beli oven,yg nak belajar kek lapis,yg nak order kek lapis swk,sila email dyg - dygchanj@yahoo.com bgtau no pon atau sms dyg lagi di nombor yg sama - 017 215 9962 ,so boleh lah dyg save kat hp baru ni
mtk maaf lah kawan2 kalo tertanya nama nanti yer,kesilapan teknikal tidak dapat di elakkan.harap maklum

Monday, April 21, 2008

Pais Ikan


Slalunyer ikan yg dah lembik kalo kat Sarawak kitaorg buat pais ikan - teknik bakar buh daun kunyit,garam aji letak dlm daun pisang.
tp yg ni dyg buat kan tarok bermacam sayur dlmnya- janji sedap!

PROMOSI KEK LAPIS BULAN INI!!!

Promosi kek lapis bermula dari tarikh hari ni sehingga 20hb May 2008.
Cepat jangan lepaskan peluang,dyg saja nak bg zakat kat kamu org semoga semua kita dapat merasai kek dyg nih.heehe

Beli 1 kek lapis tradisi 8x8 - 1.6kgs pada harga - Rm60 sahaja
beli yg ke 2 pada harga RM40 sahaja

Senarai kek lapis yg di promosikan ialah -

1. Kek lapis Blueberrys

2. Kek lapis Masam Manis

3. Kek lapis Horlicks

4. Kek Lapis Coklat

* BAYARAN POS DI TANGGUNG OLEH PEMBELI

Sila email atau hubungi saya untuk pertanyaan lanjut!



Sunday, April 20, 2008

Sarawak to top kek lapis export potential

Read here for more info STAR

Umai Tenggiri


Makanan tradisi Masyarakat Melanau di Sarawak,sememangnya memenuhi tekak pada sesiapa yg suka makanan laut.

walaupun ikan nya tidak di masak dari segi penyediaan,tetapi kandungan asid di dlm limau nipis,limau purut & limau kasturi,cuka memasakkan isi kandungan ikan tersebut,di sini dyg sertakan resepi nya.

Ini cara dyg menyediakan umai ini.


Bahan-bahannya:-
1 ketul ikan tenggiri (isi di hiris)
1 sudu jus limau kasturi

1 sudu jus limau purut

1 sudu jus limau nipis
1 sudu makan cuka
5biji cili padi merah (hiris halus)
1 biji bawang besar (hiris halus)

1/2 biji tomato di dadu
garam secukup rasa,aji


Cara-caranya:-
1. Isi ikan yang telah dihiris halus, di masukkan garam, cuka dan air limau. Biarkan selama 10 minit.2. Kemudian masukan semua bahan hiris dan kacau sampai rata..3. Simpan didalam peti sejuk sebelum dihidang

* ada org suka buh kcg tumbuk atau limau nipis ajer,tp dyg buh segala jenis limau,sbb mcm jenis limau ada kat umah ni,drp menjadi kering xpakai,baik buh.hehe tak membazirkan!
Ni dia saudara kita kat UK buat umai gak - NITA

Laksa Sarawak


Lama nak buat,pes kene import dr Sarawak,nak buat pes - isk malas ler,lagipon sorang dua jer nak makan.

lama dah nak rasa kat tekak nih,keh keh tercapai gak!

sape nak wat pes ha ni dia resepinyer utk adik kakak kite duk luar negri tu,hehe selamat mencuba!

REMPAH LAKSA SARAWAK (dikisar halus menjadi pes)

15 biji bawang merah

6 ulas bawang putih

5 biji buah keras

18-20 tangkai cili kering, dibuang biji & direndam lembut

2 cm lengkuas

4 btg serai

1 1/2 cm kiub belacan

2biji bunga lawang,1btg kecil kayu manis (sedikit sahaja)

1/2 cawan kacang tanah, digoreng & ditumbuk

1/2 cawan bijan, digoreng tanpa minyak
Nota: Bahan kering seperti kacang tanah dan bijan hendaklah dikisar dengan pengisar serbuk (coffee grinder).

* tumis bhn tersebut semua di dalam minyak yg sederhana byk hingga menjadi pekat & kental - api sederhana

Sesudah menjadi pes,rebuskan pes dalam 3-4sudu besar bersamaan dgn 4gelas air,tanak sampai menjadi pekat,tapiskan & di ambil jus + 4gelas santan campuran agak2 lah,nak rasa pekat buh lah pekat,nak cair ckit buh air lg yer!

Jgn biarkan kuah td mendidih sendiri,kacau utk elak lemak santan terkeluar,api sederhana.

utk menyedapkan lg kuah,kulit udang di rebus ambil airnya buh dlm kuah td,gula,garam aji secukup rasa.

*lebihan pes bleh tarok dlm peti ais.tahan selama 1tahun

Ni saudara kita dari UK buat laksa Sarawak - Kak Pah Sherry

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Bagi yg ada pes sarawak - cara2 nya mudah saja utk persediaan ialah

pes laksa di rebus bersama setengah periuk air selama 20minit,selepas itu di tapiskan utk di masak bersama santan setengah periuk juga,garam gula aji secukup rasa

Penyediaan bahan utk laksa ialah

taugeh

tauhu goreng

beehon di celur

daun ketumbar

limau kasturi & belacan di tumbuk bersama cili api

udang di celur

isi ayam di carik selepas di rebus

telor goreng dadar kosong di hiris halus

sedia utk di makan

Friday, April 18, 2008

IN MEMORY OF NURIN JAZLIN


Read for more info

BOYCOTT DANISH PRODUCTS NOW!



Truly, We will suffice you against the scoffers)Concerning mockery of the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) - READ HERE!!!

Bakun Roll


Semalam,malam td & pagi td wat roll nih,weiii pening oiii sakit nak membuat nyer! lagi2 lah kalo order last minit.ada lam 10 roll jadik.alhamdulillah kerja beres. ari ni dyg rilex tghari.hehe

Thursday, April 17, 2008

Homework dari UK

Ni ala air terjun tak jadik! sape nak membelanye? heheehe
ha ni pokok bunga kertas mak mertua aku nyer! aku langsung xdak bunga kat cni,tgn xde seni hehe
Ha ni depan umah aku,bkn aku gak yg tanam ni majlis lah yg tanam! tanah pkns nih.yg tu bukit tadun tu are Guthrie estate tempat monyet byk bertenggek. ha ni bunga kertas gak,lain takdak ehhh!


Malas betul nak mengambil gambar nih,klik sana klik sini,makcik yg jual kueh dpn umah pon heran menengok aku,ntah2 dia pikir aku skodeng dia jual kueh takdak lesen ahaksss!
ni ctnik suh wat keje umah ntah apa2,amik gambar kereta ke kucing ke takpe gak haha,umah berserabut macam kapal pecah,lagi lah nak amik dpn umah! weiii malu ooo masuk tenet semua org tgk ehheheh,apa pun kawan suh wat kene sporting lah yer! eheheh
harap puas atiiii.cewahhhh!

Pucuk Rebung - Kak Leen




Baru jer berkenalan kak leen dah terpegun dengan kek dayang nih,ahaks! kalo gitu bleh berkenalan byk2 yer dgn sesapa bleh bli kek lapis dyg nih.haha tamak!!
Apa pun terima kaseh order kek dyg nih eheh.Isnin kak leen order selasa dyg pos rabu sampai ke tangan eheh best nyer tgk kek dah sampai!
Harap kak leen suka kek dyg tu yer! eheh Terima kaseh sekali lagi.

Wednesday, April 16, 2008

Pengunjung Bertuah!!!

Ada 3 pengunjung bertuah dayang nak kasi hadiah - Kek Lapis Sarawak 1.2kgs - 7x7 worth RM55.sape dia??? nanti dyg pos kan ke rumah tunggu lah tiba nya kat depan rumah yer!!! eheheh
dayang tak nak bagi soalan2 nih,just tengok saje,sape yg selalu masok rumah dyg ni,dialah yg kene.hehehe
TUNGGU!!! nama akan di siarkan di sini ----}}}

Tuesday, April 15, 2008

Menanti Kasih



Nama kek ini di cipta sempena nama novel terbaru kak norz kita -
kek ini mengandungi buah prune yg di isikan dengan buah ceri pelbagai & di saluti coklat yg berkualiti bebas lemak.dalam coklat tu ada lg yg tarok,ape yer? ehheeh ari tu tak kesempatan nak jumpa kak norz.
Rasa nya ummmppphhh enak sekali.hehehe

Mee Jawa Sarawak lagikkk



Pagi semalam dyg buat lg mee jawa nih,kuah daging yer tumiskan dgn serbuk kari sedikit.sluurrppp!
Bahan2
air rebusan tulang sapi
cara - tumiskan bwg merah,putih yg di tumbuk rempah ratus tgk brapa bijik nak,slalu dyg buh 2 3 bijik jer ( ada gak buh udang kering tumbuk ckit tp dyg xbuh)
pas tu dah naik minyak buh serbuk kari 1 sudu,utk menjadi kan hitam pekat buh gula 1sudu besar.kacau lagi hingga pekat api sederhana
buh air rebusan tulang td ke dlm & buh air tepung jagung jugak yer,takat nyer tak tau lah,mmg ikut suka pekat mana nak jer.
akhir buh aji & garam secukup rasa.hehehe takkan rugi membuat nyer.

Bagas Tangan dari Brunei Darussalam




Ini lah souvenirs daripada kak mon,Marbeles & rak kueh yang comel.terima kaseh daun keladi,umur panjang kita jumpa lagi!
Semoga di murahkan rezeki & panjang umur amin!

Sunday, April 13, 2008

Bersama Kekanda Dayang Nina suria

Sama saiz kan aku sama kak mon!


Dayang pergi ke International festival book fair kat PWTC sabtu lepas,mmg nak jumpa kakmon,yelah sape xnak lepaskan peluang,hanya masa & waktu saje yg menentukan.Allah swt juga yg tau.hehe
tring tring bunyi mobile ku,sapa ku dgr suara itu tidak pernah sebelom ini,rupa nya kakmon yg caling2 aku.heehehe
aduhhh aku punya suara mcm org muda kah? mmg aku muda lg bah! hahaaha
cbuk bah aku masa tu buat kek utk kakmon,lg dgr anak2 terpekik terlolong nak mtk mcm2,pening aku.
siap2 lg aku sms dgn kakjun,dah seminggu sms nak jumpa plak tu.keh keh
mmg keje gilos,tp mmg nak jumpa gak,xpeduli!
ptg2 aku dah siap wat kek,dah solat semua aku cepat2 pakai baju nak gi terus,tgk pokok dah itam,nampak mcm nak ujan,aku cepat lah larikan diri.jem betul kat pwtc tu adoi Allah saja yg tau debaran hati aku sebab nak jumpa sgt2.tet tet dgn sms kak jun lg ckp sampai mana dah.ahhaah!

Sampai pwtc aku potong semua jalan org,org siap beratur aku potong lg,keh keh jgn mare,korang jalan slow sgt aku xleh jalan lambat2 nih,pening lah.kang nanti aku pengsan tgh beratur tu sape nak angkat,keh keh

sampai booth 3029,adoiii debaran aku semakin kencang! mana kak nina nih? sib baik dia tunggu aku,kalo tak aku xjumpa lg.tp dah janji kan mesti aku datang.
tunggu kak jun gak,heheehe siap melaram glemer skjp ahhaha.
aduhhh lepas lah rindu aku bertutur bahasa borneo.heehehe especially bahasa brunei bhs asal usul keluarga ku.
kita duduk minum kopi sama kak nina,kak nurdia bwk semua souvenir kak nina tu,mcm org jual kueh saja bak kata dia,hahaha

Eh kau mau pergi mana?
Aku mau glemer kejap yah!

Mana aku mau tandatangan,kak jun jangan jeling jeling ehhh!


Friday, April 11, 2008

KL Book Fair - Jom gi sana!!!


Kepada kawan2 yg berminat membaca,jomlah kite ramai2 gi ke PWTC,dyg xnak lepaskan peluang utk berjumpa penulis terhebat masa kini.ehhe jgn lupa yer kita jumpa di sana.
Islam menggalakkan umatnye untuk membaca bersesuaian dengan kitab al quran kite bermaksud Buku/Kitab suci & ayat pertama al quran juga bermaksud IQRA - Baca/Read-Surah Al Alaf .oleh itu membaca adalah penting dalam hidup kita seharian.ehehe Selamat Membaca! Semoga mendapat manfaat berguna.insyaallah!
(gambar di ambil dari blog kaknorz,heeh kite jumpa di sana yah!)

Thursday, April 10, 2008

Kek Pilih Kaseh



Ini juga salah satu kek tradisi,kalo time raya memang ada kek ni,mak mesti buat,tak tau bila kek ni wujud & brapa lama sejarah kek ini,yg pasti masa kecik dyg dah rasa kek nihmm sedap,ada resepi di dalam blog dyg ni,carilah,cuba lah buat yer,teknik yg sama kukus mcm hati parik tu.