Followers

PEMBUAT,PENGELUAR,PENGEDAR KEK LAPIS SARAWAK DI SEMENANJUNG MALAYSIA


BENGKEL RAWANG SELANGOR DI BUKA SETIAP HARI 8 PAGI - 8 MALAM
CALL - 017 215 9962 / 017 215 6161

Wednesday, April 9, 2008

Kek Hati Parik

Pukul telur & gula hingga kembang
Pukul butter & madu hingga kembang ( berasingan )
Panaskan gula hingga menjadi perang & buh air sedikit
satukan bahan pukul tadi


Masokkan tepung pukul lagi,horlicks & kacau lagi

Tujuan dyg membuat kek ini bukanlah utk menunjuk kepandaian,dyg mmg suka kek hati parik ni sbb ia adalah kek tradisi sarawak jika hari raya ia adalah wajib bg setiap rumah,pada masa dahulu kek ini di kenali nama kek itam (hitam) nama baru kek hati parik & yg latest kek negro.
di sebabkan mengukusnye lama 8jam,jadi kek negro bersesuaian dgn masa yg ada iaitu selama 4jam sahaja.

Ia adalah kek yg paling susah nak buat antara semua kek sarawak,sbb byk yg membuat nye kek menjadi bantat,kering & pahit di sebabkan teknik yg salah & bahan yg kurang.
Dyg mempunyai resepi ini hasil dr arwah ibu saudara yg sememang nye mengajar kek2 utk kaum ibu KEMAS,PBB & ahli persatuan wanita.beliau juga adalah bekas ketua wanita PBB bahagian di swk.
teknik yg dyg gunakan ini adalah dari generasi ke generasi untuk setiap kek kukus di amalkan mengunakan cara ini.semoga mendapat manfaat.
insyaallah!

4 comments:

Nur68 said...

nang menar ya, kamek paling sik tahan nguar adunan yg dah dimasuk gula angus ya, kepak tangan nguar eh...kamek biasa molah ya dua org, mak kamek la jd teman setia..hehehehhe..takat tok molah kek tok ok, sik da masalah bentat etc...tp yg pastinya sedapppppppppp....kek pilih kasih juak kan kira kek wajib org sarawak bila raya....

Dianne said...

aok kek pilih kaseh,hehehe kmk ada polah ari ya,marek mak kmk polah,adik kmk blt kl ritok.hehehe mbak kek pilih kaseh,best ehhh

Mamavieonlineshopping Mamavieonlishopping said...

salam.. nak nanyak lok.. nang rupanyakah mun gula angus ya di camour dengan adunan.. gula ya jadi keras... keras gilak koh.. sampe x dapat di gaul sempurna dgn adunan tek.. terpaksa kmj putit balit gula keruk ya tek pas ya buangkan... yalah kek ati parek polah kmk x brapa nyaman.. x da rasa gula angus... ada petua x cam ney nak molaj gula ya steady jak bila di campur dgn adunan ya..

Dayang said...

Adunan ya mok di kepok laju2 jgn slow2 masa tuang gula angus ya