Followers

PEMBUAT,PENGELUAR,PENGEDAR KEK LAPIS SARAWAK DI SEMENANJUNG MALAYSIA


BENGKEL RAWANG SELANGOR DI BUKA SETIAP HARI 8 PAGI - 8 MALAM
CALL - 017 215 9962 / 017 215 6161

Saturday, April 26, 2008

Tag Kenyalang & Pua Kumbu




Orang Sarawak tidak lari dari Kedua mercu tanda ini - Burung Kenyalang (Hornbill) & Pua Kumbu atau dlm bahasa Melayu Kain pua.

Burung Kenyalang hanya terdapat di kepulauan Borneo sahaja khususnya di Sarawak.

Pua Kumbu pula di perkenalkan oleh Masyarakat majoriti - Iban di Sarawak.

Pua kumbu mempunyai pelbagai jenis & mutu kain tertentu.

Di SIni dayang nak hadiahkan tag ni pada kawan blog,so diaorg bleh lah bagi dengan kawan2 yg lain plak yer!

1. Mat Gebu - sebab dah bg dyg ari tu,so kene balas lah balik yer,mcm sedekah makanan dlm pinggan bg jiran so kite balas pinggan berisi gak,ehhehe

2. Kak Pah Sherry - sama gak balasan ehhe

3. S. Shamen - sama gak balasan hehe

4. Edazman - xde sebab saja nak kasi

5.Farina - xde sebab saja nak kasi

6. Ctnik - pon xde sebab saja nak kasi

7. LemonGrass

8. Puteri Gunung Berlian

9. Nina Suria

10. Jo-ayee

Sudilah kira nya mengambil Tag dyg ni,so bolehlah bagi kat kengkawan yg lain yer! ehhe

AGI IDUP AGI NGELABAN - SELAGI HIDUP SELAGI ITU KITA BERJUANG

4 comments:

Nina Suria said...

salam adindaku puteri sentubung, dah lama tak bersuara, rindulah pulak.

Kembangnya hati kanda berbunga2 mendapat hadiah Kain Pua Kumbu dan burung Kenyalang tu, mahal tu :D

psssttt ari tu kita ada lawatan ke gunung MULU, so kita pun berkenan seseangat ngan anyaman tikar dari lembah Batu Bungan, tapi tangan tak terjangkau, mahal ya ampun, bole beli tiket kapal belon MAS 1st class gitu

I Lap U mmmmuah

Salt & Turmeric said...

i love pua kumbu design. used to have sarung kebaya in tht design but dah tak muat. hahahah.

Dianne said...

Salam kakmon,
pe kabar? dyg pon windu gakkk niii,adoiii xpuas bercakap ari tu ehheeh,
kat mulu mmg ada jual,mahal kan,itu ori sulam tangan,nak buat pun kene ada pantang larang,hehehe kain dr kayu yg di pintal,itu yg mahal ehhehe
insyaallah bleh jumpa,tp 3ari jer kat swk lahhh hehehe

Salam kak farina,
hehe kamek pun ada kain sarung kebaya tuhh ehhehe cute jak pakei jalan raya ahaksss!!! kelas gitu

Salt & Turmeric said...

kalau pakai sekarang bukan sarung kebaya lagi, jadi sarung nangka lah pulak. hahah.