Followers

PEMBUAT,PENGELUAR,PENGEDAR KEK LAPIS SARAWAK DI SEMENANJUNG MALAYSIA


BENGKEL RAWANG SELANGOR DI BUKA SETIAP HARI 8 PAGI - 8 MALAM
CALL - 017 215 9962 / 017 215 6161

Sunday, February 10, 2008

Daging masak itam


Ini adalah salah satu makanan tradisi masyarakat melayu sarawak - daging masak itam (hitam)selalunya di makan dengan nasi beriani,nasi tomato atau nasi minyak.kalo hari raya mesti ada daging ni.so semalam dayang masak ni.

Bahan2 -

1kg Daging batang pinang
bawang putih/merah 5biji
halia ibu jari
serai 2batang
blend semua lah
rempah ratus jugak
300grams prune blend
200grams kismis hitam
sedikit kicap
sedikit browning
gula,asam keping,garam secukup rasa

tumis semua bahan,masok kan daging kacau hingga kering
masok kan prune,kismis,kicap browning,gula asam keping & garam & masok kan 2gelas air
biar kan mendidih sekali sekala mengacaunye ok
letak air lagi jika nak kuah banyak
masak lah daging td sehingga kuah menjadi pekat.
selamat mencuba

No comments: