Ini adalah salah satu makanan tradisi masyarakat melayu sarawak - daging masak itam (hitam)selalunya di makan dengan nasi beriani,nasi tomato atau nasi minyak.kalo hari raya mesti ada daging ni.so semalam dayang masak ni.
Bahan2 -
1kg Daging batang pinang
bawang putih/merah 5biji
halia ibu jari
serai 2batang
blend semua lah
rempah ratus jugak
300grams prune blend
200grams kismis hitam
sedikit kicap
sedikit browning
gula,asam keping,garam secukup rasa
tumis semua bahan,masok kan daging kacau hingga kering
masok kan prune,kismis,kicap browning,gula asam keping & garam & masok kan 2gelas air
biar kan mendidih sekali sekala mengacaunye ok
letak air lagi jika nak kuah banyak
masak lah daging td sehingga kuah menjadi pekat.
selamat mencuba
Sunday, February 10, 2008
Daging masak itam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment