Followers

PEMBUAT,PENGELUAR,PENGEDAR KEK LAPIS SARAWAK DI SEMENANJUNG MALAYSIA


BENGKEL RAWANG SELANGOR DI BUKA SETIAP HARI 8 PAGI - 8 MALAM
CALL - 017 215 9962 / 017 215 6161

Saturday, May 17, 2008

Ayam Pansuh

tepus - makanan yg hanya wujud di tanah Sarawak
Pucuk Bandung (ubi)
Ayam di perap bersama rempah ratus,bwg merah putih garam daun ubi bakar di atas api,pucuk ubi di letakkan di hujung buluh utk menambah sup menjadi pekat

Ini juga salah satu Makanan tradisi Sarawak.Ni Bapak yang masakkan,dia juga rajin ke dapor, suka masak ayam cara ini - di dlm buluh.Bahan2 nya ialah sayap ayam,paha bahagian yg bertulang yg sudah di perap bersama bwg halia serai rempah ratus selama setengah hari.

Buluh yg besar & tebal yg tidak dpt di makan api.bakar seperti membakar lemang selama 1jam,kalo pakai kayu arang lagi baik,jimat!

2 comments:

Nina Suria said...

salam dayang, ayam pansuh ni nampak unik lah, rasanya pasti sedap kan??? So kalo nak masak paksa cari buluh yg besar lah? kat umah kakmOn cuma ade anak buluh betong jek :(

Dianne said...

Salam Kakmon,
kene bli lah kalo gitu,bkr mcm lemang,tulang ayam semua jd lembik,mmg kuasa tuhan yer,buloh xhancur
tp dlm isi tulang ayam pecah semua,mashaallah!