Sabtu lepas dyg buat kek lapis ni,mula2 masa baru membuat kek lapis,dyg cuba cipta resepi ini dahulu.
Kek Lapis Blueberry
Bahan Bahan
Mentega 500g
gula halus 200g
esen vanilla 1 camca kecil
Telur 15biji
susu pekat 375g
ovelette 10g
tepung marie 100g
tepung hong kong 200g
horlicks 100g
perisa blueberry 100g
pewarna ungu 1 camca kecil
Cara cara
Panaskan ketuhar suhu 200’c
Griskan loyang 8x8x3 & lapik kertas minyak
Pukul Butter & Gula,esen vanilla sampai kembang
Masukkan Ovelette pukul lagi
Telur di pukul berasingan sehingga kembang,masukkan ke dalam adunan butter & kacau rata
Masukkan 200g susu pekat,kacau lagi
Masukkan kesemua tepung,horlicks sedikit demi sedikit & kacau lagi
Bahagikan kepada 2 bahagian – perisa blueberry ,pewarna ungu & 1 adunan lagi warna asli
Bubuh ke dalam loyang sebanyak 4 sudu ratakan & bakar
Bakar berselang seli
2 comments:
nak sepotong...
sempat siap ya kek dyg tuu..walau trpaksa layan YM zanie..nampak mcm sedap. poslah kat cni ckit....hahaha..
Post a Comment