Ini adalah salah satu daripada makanan tradisi sarawak - tak kira iban ke cina atau bangsa lain mmg suka makan ketupat sarawak.Wajib bagi masyarakat melayu sarawak di hari lebaran.Rasa nya seperti lemang tetapi di masak menggunakan daun kelapa,daun palas atau daun nipah.
Bagi dayang lebih suka menganyam sendiri sarung ketupat daripada beli di pasar.begitu juga keluarga dayang.
Cara memasak (seperti merebus tetapi di kacau,di biarkan air santan kering) ketupat sarawak ialah ambil sekilo beras pulut,rendam sekejap shj atau terus basuh,toskan.
kemudian sekilo juga santan di gunakan,garam secukup rasa & 2helai daun pandan.
Masokkan air santan + ketupat pulut di dalam periuk besar.biarkan mengelegak,kacau seketika,jika sudah kering barulah di tutup periuk.
Makan lah seperti biasa.Boleh di makan bersama rendang,kari ayam atau sekaya
Bagi dayang lebih suka menganyam sendiri sarung ketupat daripada beli di pasar.begitu juga keluarga dayang.
Cara memasak (seperti merebus tetapi di kacau,di biarkan air santan kering) ketupat sarawak ialah ambil sekilo beras pulut,rendam sekejap shj atau terus basuh,toskan.
kemudian sekilo juga santan di gunakan,garam secukup rasa & 2helai daun pandan.
Masokkan air santan + ketupat pulut di dalam periuk besar.biarkan mengelegak,kacau seketika,jika sudah kering barulah di tutup periuk.
Makan lah seperti biasa.Boleh di makan bersama rendang,kari ayam atau sekaya
No comments:
Post a Comment