Followers

PEMBUAT,PENGELUAR,PENGEDAR KEK LAPIS SARAWAK DI SEMENANJUNG MALAYSIA


BENGKEL RAWANG SELANGOR DI BUKA SETIAP HARI 8 PAGI - 8 MALAM
CALL - 017 215 9962 / 017 215 6161

Wednesday, January 16, 2008

Kek Negro - (Kek Hati Parik Version)

Kek ini kebanyakan orang Sarawak sukakan kek ini,saya belum kesempatan membuat kek ini,insyaallah pada musim cuti nanti.Rasanya juga seperti kek hati parik,tetapi kek hati parik mempunyai rasanya yang tersendiri,pekat & lembab.

Untuk Bahan bahannya -

10biji telur Gred A/B
1 botol Horlicks
800grams kismis hitam
2gelas gula kasar - di masak atas api baru masukkan segelas air,sejukan
16oz butter Golden Churn
4buku coklat masakan di cairkan atas api,sejukan
6sudu browning
6sudu golden syrup
1gelas gula halus
3gelas tepung gandum
1sudu bikarbonate of soda


Caranya -

Telur + gula di pukul hingga kembang
Masukkan horlicks,bikarbonate of soda
Butter di pukul berasingan hingga kembang
Coklat masakan di masukkan ke dalam adunan telur td,masukkan kesemua adunan,kacau hingga rata.
kukus selama 6jam

Selamat Mencuba

1 comment:

LIYANA NORDIN said...

salam kak, resepi ni cam menarik...erm kalo kita nak wat ni dapat 1 loyang besar ker atau macamner??? akak email saya bleh nln_2009@yahoo.com