RICH CHOCOLATE MOIST CAKE
6 oz butter (170.1gm)
14 oz gula castor
3 biji telur ayam
BAHAN2
1 sudu teh NESCAFE
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila - boleh tukar vanila kepada lemon / orange
1 sudu teh chocolate EMULCO
BAHAN2 INI DI AYAK BERSAMA:
8 oz tepung HIGH PROTEIN
2 1/4 oz serbuk koko
1 sudu teh soda bicarbonate
1 1/2 sudu teh baking powder
7 oz air panas
CARA MEMBUATNYA:
GUNA MIXER FULL SPEED:
1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan campuran NESCAFE dan esen
PERINGKAT SETERUSNYA INI, SILA GUNAKAN SPATULA ATAU WHISKER - JGN GUNA MIXER LAGI (tu yg menyebabkan kek berkawah sebab kek berat)
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan - KACAU PERLAHAN2 - SATU ARAH SAHAJA SAMPAI TEPUNG HILANG DARI PANDANGAN..
5. Masukkan air panas sedikit2 sambil di gaul perlahan2
6. Bakar dalam loyang 9" persegi dengan suhu 170C selama 50-60 minit ATAU kukus - tutup loyang dgn aluminium foil - guna api biasa.. selama 1 1/2 jam.
Dah sejuk boleh buat topping gunakan melt coklat & coklat rice
Slamat mencuba
Wednesday, January 2, 2008
Kek Chocolate Moist
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment