Followers

PEMBUAT,PENGELUAR,PENGEDAR KEK LAPIS SARAWAK DI SEMENANJUNG MALAYSIA


BENGKEL RAWANG SELANGOR DI BUKA SETIAP HARI 8 PAGI - 8 MALAM
CALL - 017 215 9962 / 017 215 6161

Tuesday, January 15, 2008

Kek Lumut Kukus


Bagi yang berminat kek kukus,ini ialah salah satu kek sarawak yang juga di minati ramai

Bahan A


1 sudu teh vanilla
16 ozs mentega Golden Churn/buttercup
1 1/2 gelas gula halus

Bahan B
10 biji telur
1 tin kecil kaya yeos
5 gelas tepung nestum
sebotol pasta pandan koepoe keopoe dari Jakarta (jika tidak ada boleh gunakan pasta pandan biasa)
1/2 tin susu pekat manis
1 gelas tepung almond (badam)
(jika tiada tepung almond juga boleh di tukar dengan horlicks)

Cara Membuatnya:

1. Pukul Bahan A hingga kembang - putih

2. Masukkan telur satu persatu di dalam adunan tadi sehingga habis.

3. Susu pekat manis,pukul lagi,

4. Sesudah itu masukkan tepung almond yang sudah digaul bersama tepung nestum.

5. Akhir sekali masukkan kaya & pasta pandan.(Jika ada boleh masokkan browning sedikit untuk menampakkan seperti warna lumut)

6. Kukus selama 4jam di dalam loyang 8x8 & loyang di tutup dengan plastik,ikat di sekeliling dengan tali rafia,utk mengelakkan air dari masok.juga boleh gunakan aluminium foil.
Selamat Mencuba.

14 comments:

lilyng said...

dayang

saya ada satu soalan,

'browning' - apa dia?

terima kasih

Dayang said...

Browning adalah sejenis pewarna berwarna coklat pekat,hanya ada di jual di sarawak sahaja,jika tidak ada browning juga boleh pakai gula hitam/perang,tp kebanyakan gula hitam kat cni xberwarna hitam jika di campur ke dlm adunan.

Ms Chrome said...

kak... kenak kmk pn resepi kek lumut ada jem epal oh? tp jem epal nang susah nk carik... kmk pakei jem mixfruit jak la...

mst ada byk version oh?

Xis said...

Salam kak dayang.. Boleh tak bg resepi tu dlm sukatan metrik? Kaya tin kecil yang brp gram? Tepung nestum tu apa? Nestum biasa ke? I suka kek ni. First time makan pun kat sarawak..

Dayang said...

Salam Xis,
selamat berpuasa
kak xbrp tau dlm metrik harap kamu kira lah sendiri divert kan gelas/cwn .harap maklum
ada apa2 bleh dihubungi akak di hp utk pertanyaan
wassalam

arieysa said...

SALAM KAK......MUN KMK X KUKUS KEK LUMUT TOWK,BERAPA LAMA IF BAKAR???

Dayang said...

Salam
kak xpasti mun tunok,xkalak polah,coba lah ok baruk tauk error,
wass

faaizalizan said...

kak, nok version ada engkah aik teh ya, kek lumut juak nak kak? pangey konpius indah..=)

faaizalizan said...

salam kak, nok version engkah aik teh pun kek lumut juak kah kak? konpius indah kmk tok.. =D

Dayang said...

salam faiz,
kamek sik resepi org ya,tok versi kmk pun.wassalam

MysDear said...

salam kak dayang, mohon cedok resepi ktk eh..makseh byk2 sbb share resepi :)

sweetmoonlight15 said...

Salam,

Tepung nestum tu ape ye?

Dayang said...

nestum yg di blender menjadi tepung ok

Engkodok_Liar said...

Salam kak..

Kek tok sekda makey tepung gandum kah?