Followers

PEMBUAT,PENGELUAR,PENGEDAR KEK LAPIS SARAWAK DI SEMENANJUNG MALAYSIA


BENGKEL RAWANG SELANGOR DI BUKA SETIAP HARI 8 PAGI - 8 MALAM
CALL - 017 215 9962 / 017 215 6161

Wednesday, November 19, 2008

Kepala Tenggiri masak Asam Pedas

Bahannyer -

Kepala ikan tenggiri yg sudah di belah 2 dan di perap dgn garam,kunyit

5ulas bwg merah besar/putih - tumbuk
2 btg serai - ketuk
2biji tomato
5btg bendi
1sudu besar serbuk kari adabi
5btg cili merah - tumbuk
1sudu jpes asam jawa yg ready made ada di jual

Cara2 nyer -

Tumbuk semua bahan2 tumis dgn minyak 3sudu besar,tarok serbuk kari dgn air sedikit,kacau utk elak melekat ke kuali.kacau hingga kari tumis masak.
masukkan 2gelas air biarkan mendidih,pes asam jawa.
Masukkan kepala Ikan.biarkan seketika.tudungkan
Masukkan tomato bendi,kalo nak daun kesum pon bleh jika ada.

Dah masak sedia untuk di makan.Selamat menjamu selera!

1 comment:

Aishah @ UmmiAqil said...

uik sedap nih...nanti2 nak wat gak...
tak pon nak semangkuk....:Dnampak best je yg akak wat...