Followers

PEMBUAT,PENGELUAR,PENGEDAR KEK LAPIS SARAWAK DI SEMENANJUNG MALAYSIA


BENGKEL RAWANG SELANGOR DI BUKA SETIAP HARI 8 PAGI - 8 MALAM
CALL - 017 215 9962 / 017 215 6161

Wednesday, May 27, 2009

Permintaan Resepi

PERMINTAAN RESEPI EMAIL DARIPADA Priscilla Valentine

KEK LAPIS EVERGREEN

Bahan-Bahan

10 biji telur ayam
16 oz mentega
2 gelas tpg hong kong - 80 gram each glass
1 1/2 gelas gula kasar- 100gram each glass
1 botol kecil pandan paste
1 tin susu pekat saiz kecil
1 tin kaya yeos saiz kecil
1 peket santan serbuk
sedikit esen vanilla

CARA:-

PUKUL MENTEGA ,ESEN VANILLA & GULA HINGGA KEMBANG.
MASUKKAN TELUR SATU-PERSATU HINGGA HABIS.
MASUKKAN TEPUNG HONG KONG PUKUL LAGI SEBATI
MASUKKAN SUSU, SEKAYA, PASTA PANDAN DAN SERBUK SANTAN KE DALAM ADUNAN TADI.
GAUL SEBATI.

PANAS KAN KETUHAR 180 DARJAH CELCIUS,GUNA API ATAS SHJ!!!
SEDIAKAN LOYANG 8X8X3 YANG TELAH DISAPU DENGAN SEDIKIT MENTEGA DI SEKELILINGNYA.
LAPIS SETIAP LAPISAN ADALAH MENGIKUT SUKATAN 3SUDU MAKAN BAGI SETIAP LAPISAN.
BAKAR LAPISAN PERTAMA DENGAN MENGGUNAKAN API ATAS.
BEGITULAH SEHINGGA ADUNAN HABIS.
LAPIS KEK YG MASAK ADALAH BERWARNA COKLAT & APABILA DI TEKAN IA SEPERTI TILAM SPONGE.

5 comments:

ukai sapa-sapa said...

tq kak 4 da recipe...

ukai sapa-sapa said...

kak nak tanya,brapa suhu oven yg d gunakn dan brapa lama setiap lapisan d bakar..nak buat petang nie,hehe..

Anonymous said...

wah bestnye dah ada resepi

Ummi said...

Salam Dayang, baik hati sungguh letak resepi atas permintaan, moga ilmu yang dayang curahkan akan mendpt ganjaran berbaloi dan rezeki melimpah ruah...amiiinnn... :D

Ummi said...

Salam Dayang, baik hati sungguh letak resepi atas permintaan, moga ilmu yang dayang curahkan akan mendpt ganjaran berbaloi dan rezeki melimpah ruah...amiiinnn... :D