Followers

PEMBUAT,PENGELUAR,PENGEDAR KEK LAPIS SARAWAK DI SEMENANJUNG MALAYSIA


BENGKEL RAWANG SELANGOR DI BUKA SETIAP HARI 8 PAGI - 8 MALAM
CALL - 017 215 9962 / 017 215 6161

Sunday, May 31, 2009

Slamat Ari Gawai Gayu Guru Gerai Nyamai


Slamat ari gawai pada bala aku ba kuching,menyadik aku diau ba Matang,Sibu,Simanggang.
Apai indai Anang lupak aku ditu,beraie kak pulai tapi ndak uleh,nadai bisi masa keja ndak tentu ditu.
arap manah magang.geng2 udah makai lemang nyirup tuak anang palau okehhh!
Drive safely!!!
(pics credit to warisan sarawak kuala lumpur)
p/s - Bahasa Iban

Genap 2 Tahun


Salam Hujung Minggu semua,

Bulan ini adalah genap 2 thn blog dayang kek swk ni,di harap semoga perniagaan bertambah maju & sehat sejahtera pada kawan2 semua.

wassalam

Friday, May 29, 2009

Donuts

Hari Ahad lepas dyg pergi ke Low Yatt Plaza,dah lama nak makan ni,ahaksss baru sampai hajat,alhamdulillah
Jemput makan sama....

Oven lagi


Oven dah sampai lagi,sesiapa nak boleh sms ke hp 017 215 9962 - dayang
5-7hari penghantaran.
Servis
- Kita ajar sekali mcm mana pakai & tata cara
- paip gas rosak kita ganti FOC

Kain Pua




Lebar & Besar.Bersaiz 9x5 kaki,sesiapa yg nak boleh sms ke hp 017 215 9962 - dayang.
Ada 2 shj,yg lain semua dah kene rembat.
harga RM100 shj

Sambal Tempoyak Goreng


Salam Jumaat semua,ni sambal tempoyak goreng,tgh musim durian ni byk durian lebihan utk makan,jadi buat je tempoyak,tp tempoyak ni daripada Kak Shida Bentong & dyg buatkan sambal tempoyak bertumiskan udang.Terima Kasih ye!

Wednesday, May 27, 2009

Permintaan Resepi

PERMINTAAN RESEPI EMAIL DARIPADA Priscilla Valentine

KEK LAPIS EVERGREEN

Bahan-Bahan

10 biji telur ayam
16 oz mentega
2 gelas tpg hong kong - 80 gram each glass
1 1/2 gelas gula kasar- 100gram each glass
1 botol kecil pandan paste
1 tin susu pekat saiz kecil
1 tin kaya yeos saiz kecil
1 peket santan serbuk
sedikit esen vanilla

CARA:-

PUKUL MENTEGA ,ESEN VANILLA & GULA HINGGA KEMBANG.
MASUKKAN TELUR SATU-PERSATU HINGGA HABIS.
MASUKKAN TEPUNG HONG KONG PUKUL LAGI SEBATI
MASUKKAN SUSU, SEKAYA, PASTA PANDAN DAN SERBUK SANTAN KE DALAM ADUNAN TADI.
GAUL SEBATI.

PANAS KAN KETUHAR 180 DARJAH CELCIUS,GUNA API ATAS SHJ!!!
SEDIAKAN LOYANG 8X8X3 YANG TELAH DISAPU DENGAN SEDIKIT MENTEGA DI SEKELILINGNYA.
LAPIS SETIAP LAPISAN ADALAH MENGIKUT SUKATAN 3SUDU MAKAN BAGI SETIAP LAPISAN.
BAKAR LAPISAN PERTAMA DENGAN MENGGUNAKAN API ATAS.
BEGITULAH SEHINGGA ADUNAN HABIS.
LAPIS KEK YG MASAK ADALAH BERWARNA COKLAT & APABILA DI TEKAN IA SEPERTI TILAM SPONGE.

Tuesday, May 26, 2009

Oven kek lapis lagikkk


Kali ini di beli oleh Junainah dari Labuan & Kak Alisa dari KL.

Terima Kasih byk2 yea! Semoga rezeki bertambah murah.

Bagi yg nak order sila bagi 5-7hari waktu bekerja untuk sampai ke destinasi.
Call = 017 215 9962 - Dayang

Promosi kek lapis sarawak sempena cuti sekolah

Lapis Evergreen - RM50 - 1.2kgs

Lapis Coklat Chips - RM50 - 1.2kgs

Lapis Rempah Sarawak - RM50 - 1.2kgs



Kukus Lumut - RM70 - 1.8kgs



Lapis Masam Manis - RM50 - 1.2kgs


Assalamualaikum,

Semoga kalian berada di dalam keadaan sehat hendak Nya,Setelah lama menyepi,dyg akan umumkan promosi kek lapis sarawak sempena cuti sekolah,harap semua berpuas hati di atas promosi ini,byk yg telah emailkan & bertanya.

Bagi mereka yg baru order kek dayang,ini adalah panduan untuk mengorder :-
1.Sila sms/call untuk order 017 215 9962 - dayang


2.Bank in Jumlah harga Ke Maybank Current Savings - 5145 8915 4967 - Mohd Sariman Hassan (suami)


3.Kos pos hanya RM25 shj (bagi setiap 2biji kek)


4.Kek akan di poskan menggunakan poslaju


5.Kek yg di order mengambil masa 3-4hari waktu bekerja sahaja.
( hari ni order & bank in,besok di poskan,lusa sampai )


Terima Kasih kepada -


1. Emil Mamamia - 3biji kek lapis masam manis
2. Cikgu M - 4biji kek lapis swk
3. Renee - 2biji kek lapis
4. Suhana - 4biji kek lapis
5. Nadya - 1biji kek lapis
6. Kak Gee - 1biji kek lapis
7. Kak Lina - 10biji kek lapis


Wednesday, May 20, 2009

Sekitar Kelas Coklat bersama Chef Amer lagi

Teknik Tempering - ini adalah teknik yg paling penting di dalam pembuatan coklat confectionary,yg rasa coklat seperti ferraro rocher,cadburys,daim,van houten etc.

Kak Pah mengisi coklat



Kak Pah & Kak Shida mengisi buah di dalam acuan coklat



Kak Shida


Ni aku



Khusyuk

Tuesday, May 19, 2009

Oven lagi


Minggu ini oven telah di order oleh Puan Lim,Puan Rosinah & Puan Dalinah.kesemua nya dari Labuan.Terima Kasih buat kalian.

Monday, May 18, 2009

Tahniah


Rasanya belum terlambat lg nak ucapkan tahniah pada anak jati sarawak Hafiz - bintang baru di dlm dunia industri musik,walaupun dyg tidak mengikut lebih lanjut rancangan AF yang diadaptasi daripada sebuah program televisyen dari Mexico iaitu La Academia.

Dulu masa duk US pernah gak tgk La Academia ni.tp dyg xbrp mengikut sgt.

Apa2 pun tahniah sekali lagi,semoga menjadi anak2 yg berjasa pada org tua. Dia adalah Josephian's.Sekolah yg terkenal di Kuching Sarawak.Agi Idup Agi Ngelaban!

Sekitar Kelas Coklat bersama Chef Amer

Bunga Ros di perbuat drp Coklat

Choc & Nuts


Mengisi inti coklat

Sedap kann....



Mcm candy kat kedai jee




Sunday, May 17, 2009

Kursus Lanjutan Penyediaan Coklat bersama Chef Amer Hamzah

Membuat pembungkusan coklat Kenal kan sape ni,suh Chef Anuar dtg tghari selepas shooting tv9 pd pagi ahad.

Bersama Ketua Pengarang Majalah Jelita - Kak Ani & sebelah - Chef Amer



Ini Hasil coklat yg di buat.


Bergambar kenangan - kenal kan semua tokey2 besar dlm industry kek di Malaysia.hehe


Friday, May 15, 2009

Terima Kasih.....

Kak Faridah yg selalu membantu...

Dari kiri Ghazali - driver (pekerja pn hajah)yg menjemput & membawa dyg ke mana saja di labuan.Zue yg membantu ku membeli brg2 keperluan.Nora juga sedia menolong.

Puan Nor yg sentiasa membantu apa2 kemusykilan & Wan yg menjadi penolong



Kalthom yg menjadi assistant ku semasa berada di Labuan.Zai tidak ada pada masa tu.
Terima Kasih sekalung budi,Jasa kalian ku kenang hingga ke akhirat.semoga kalian di kurniakan rezeki yg melimpah ruah & panjang umur.aminn

Resepi




Sesiapa ada resepi roti cicah ini boleh di kongsikan di sini,dyg tidak ada resepi itu buat masa sekarang.

Thursday, May 14, 2009

Ambuyat - Menu paling Best



Lama tak makan youuuuu..... sebelum balik ke Malaysia baru lah ada masa nak keluar,itu pun di waktu malam.
Ambuyat dlm bahasa brunei & Linut adalah dlm bahasa sarawak adalah makanan tradisi kaum Melayu Brunei,Melanau & sewaktu dengan nya...
Jemput makan...hehehe

Wednesday, May 13, 2009

Makan Malam bersama Dayang Hjh Nina Suria






Tahun lepas kami jumpa di KL pesta buku di PWTC,ini tahun beliau tidak dpt dtg kerana urusan kerja yg menimbun.jadi kesempatan dyg berjumpa dgn beliau di Brunei
Kami berjumpa di rumah & kakmon bwk dyg ke The Mall utk makan malam bersama anak beliau.ini sebahagian drp gambar,sesiapa yg mengenali beliau sampaikan salam pada semua.

Tuesday, May 12, 2009

Kelas kek lapis Sarawak di Labuan - Penutup

Membahagikan kek sebelum bersurai

bersalaman

Memberi ucapan sepatah dua kata


Bergambar bersama Cik Nithiya pengurus dari pejabat kementerian yg menaja kursus ini




Sekitar Kelas Kek Sarawak di Labuan lagi

Sesi soal jawab

Puan Hajah Fauziah tidak mahu ketinggalan untuk turun padang bersama Datin (ibu beliau)

Salah seorang pelajar sedang membuat roll


Kulit Roll yg telah di bakar oleh pelajar


Tidak perlu menggiling & menggunakan tuala basah,kaedah ini di jamin,kulit roll pun tidak tercabut